5 întrebări și răspunsuri despre baza rețelelor OT în sistemele fotovoltaice!

20.02.2023 How to /
scada
Portret de autor
Adrian Benea Fost angajat Elmark Automation
Producător: MOXA

Nu ne așteptam ca webinarul nostru din Ianuarie să stârnească un interes atât de mare. Peste 150 de persoane s-au înscris la acest webinar, iar cei care au participat au pus întrebări importante.   

Toate au necesitat o analiză aprofundată, așa că ne cerem scuze că a durat atât să vă răspundem.   

Iată răspunsurile la întrebările adresate în chat: 


Presupun ca iOLogikE1210 va avea atasate module pentru comunicatie si sursa pentru alimentarea echipamentului in sine, nu? Nu sunt toate functiile imbracate intr-un singur sasiu cum a fost reprezentat in prezentare.  
   


Exista convertoare Ethernet - > Serial ? Sunt curios daca se poate realiza comunicatia intre 2 echipamente cu RS-485 prin intermediul unor convertoare Serial -> Ethernet -> Serial.  
   

  • Da, cea mai populară soluție S2E este familia de dispozitive NPort. Aceste dispozitive sunt responsabile pentru o conexiune Serial - Ethernet. Există o mulțime de opțiuni, dar puteți începe cu NPort 5000, iar ca exemplu, NPort 5150. În funcție de cerințele dumneavoastră, vă putem ajuta cu ușurință să găsiți dispozitivul potrivit (doar anunțați-ne).  
       
    De asemenea, este posibil să se realizeze conexiunea între dispozitivele seriale prin Ethernet.  
    Veți avea nevoie de 2x NPort și veți utiliza Pair Connection Mode.  
       
    https://www.elmark.com.pl/amfile/file/download/file/133819/product/24148  
       
    Dacă doriți să realizați o conexiune point-to-point între dispozitive seriale prin fibră optică, puteți utiliza, de asemenea, TCF-142.  
       
    https://www.moxa.com/Moxa/media/PDIM/S100000232/moxa-tcf-142-series-datasheet-v1.0.pdf 

Ne puteti furniza o lista minimala de informatii I/O referitoare la parcuri fotovoltaice ce se pot prelua in RTU?  
   


  • La un parc de 1MW putere instalata este obligatorie integrarea SCADA ? Sau de la ce putere instalata a parcului este obligatorie integrarea SCADA?  
       
    Această întrebare este mai mult legată de reglementări și probabil că ar trebui să fie adresată DSO (Operatorul sistemului de distribuție) sau investitorului. Din experiența noastră, în majoritatea cazurilor, SCADA (sau o aplicație similară) există în instalațiile de 1 MW. De obicei, există două opțiuni:  
       
    Este instalată local pe server  
    Este off-site, ceea ce înseamnă că DSO sau investitorul are propriul sistem SCADA centralizat și se conectează doar de la distanță la parcul solar pentru a obține informații despre sistemele de lucru. Dispozitivul care poate fi utilizat pentru a asigura conexiunea de la distanță este OnCell 3120.  
       
    https://www.moxa.com/getmedia/d896486b-4eb5-41e9-89fb-5d5f83b8163a/moxa-oncell-3120-lte-1-series-datasheet-v1.0.pdf 

  • Aveti o solutie stabilita de automatizare pentru preluarea de informatii in timp real a incarcarii unui circuit de medie sau inalta tensiune si transmitere catre un echipament logic in vederea luarii de decizii privind limitarea parcului?  
       
    Exemplu: montare ampermetru sau analizor si preluare pe comunicatie, cu transmitere mai departe fie pe fibra fie pe gprs.  
       
    Avem dispozitive care asigură comunicarea între sisteme. Depinde de ce tip de interfețe și protocoale folosiți. De exemplu, dacă aveți un analizor cu port Ethernet și acesta acceptă protocolul Modbus TCP, atunci nu ar trebui să fie o problemă să transmiteți datele prin intermediul switch-urilor cu porturi de fibră optică.  
       
    Dacă este RS-485 cu Modbus RTU, de asemenea, nu este o problemă. Trebuie doar să folosiți NPort cu fibră optică, de exemplu NPort 6250-S-SC.  
    Dacă doriți să o faceți prin GSM, atunci puteți utiliza OnCell 3120.  
       
    Important este cum intenționați să citiți datele - deci ce tip de sistem aveți de cealaltă parte a aplicației. Dispozitivul logic este dispozitivul pe care îl aveți sau pe care îl căutați? Dacă îl căutați, atunci poate fi un PLC sau un computer bazat pe ARM cu Linux, unde puteți scrie propria aplicație (de exemplu, folosind NodeRED). Dar depinde de ce anume doriți să realizați și ce interfețe și protocoale folosiți.  

Aveți alte întrebări sau aveți nevoie de ajutor?  
Nu vă sfiiți: adrian.benea@elmark.com.ro    
Vizitați și magazinul nostru - acolo veți găsi soluțiile despre care am vorbit:www.elmark.com.ro